June 3, 2023

Jerry Springer, de voormalige nieuwslezer en burgemeester van Cincinnati die de controversiële en uiterst winstgevende talkshow die zijn naam draagt, ging leiden, is overleden. Hij werd 79.

Volgens NBC-gelieerde WLWT, waar hij ooit als nieuwsanker werkte, stierf Springer donderdag vredig in zijn huis in de buitenwijken van Chicago.

Meer van Verscheidenheid

“The Jerry Springer Show” begon zijn multi-decennium run in 1991 en versloeg in 1998, op het hoogtepunt van zijn populariteit, “The Oprah Winfrey Show” in de kijkcijfers en trok 12 miljoen kijkers.

Net als Geraldo Rivera tekende Springer voor een show waarvan hij dacht dat het de logische volgende stap in zijn journalistieke carrière leek – een show vergelijkbaar met “Donahue” die een aantal belangrijke kwesties serieus zou bekijken. Maar net als bij ‘Geraldo’, betekende de druk om hoog te scoren in de kijkcijfers vrij snel dat er een beroep moest worden gedaan op de kleinste gemene deler – Springer en zijn nieuwe producer, Richard Dominick, die bij het Weekly World News had gewerkt, brachten belangrijke wijzigingen aan in de show. om begin 1994 hogere beoordelingen te krijgen – en “hier was hij”, schreef Todd VanDerWerff in een stuk uit juni 2014 over Springer op de AV Club-site, “niet langer de donkere onderbuik van Amerika blootleggen maar erin rondrollen.”

Er waren voorlopers van ‘The Jerry Springer Show’, waaronder ‘Donahue’ en ‘The Morton Downey Jr. Show’. “Verdorie, het traject van de show kan rechtstreeks verband houden met de opkomst van ‘The Ricki Lake Show’, een programma dat het zou inhalen en uiteindelijk zou overleven”, schreef VanDerWerff. “Maar ‘Springer’ slokte die shows in zijn geheel op, synthetiseerde ze in zijn DNA en veranderde zichzelf toen in 11. Het was niet langer een televisieshow. Het was Amerika’s id, gek worden op het podium, en de man die het voorzat zag eruit als een wiskundeleraar.

Er is niets aan “The Jerry Springer Show” dat moet worden toegejuicht – zijn gasten, die een enorme verscheidenheid aan levensstijlen vertegenwoordigen die afwijken van wat wordt gezien als de norm, werden verpakt als freaks en op het podium gebracht om door het publiek te worden bespot, en om (althans schijnbaar) streng te worden beoordeeld door Springer. VanDerWerff voerde echter aan dat Springer deze subculturen een soort achterbakse dienst bewees door simpelweg zijn zeer grote televisiepubliek eraan bloot te stellen, wat, ondanks de spot, de eerste stap naar normalisatie was. “Door simpelweg al deze mensen op televisie toe te laten – zelfs als ze daar waren om in bepaalde vooraf gevormde verhalen te passen – opende de serie terloops de deur naar een natie die niet zo wit brood was als het wanhopig volhield dat het was.”

Er waren bijvoorbeeld mensen in incestueuze, dominant/onderdanige of polygame relaties.

Terwijl het kenmerkende moment van “Geraldo” een vechtpartij was tussen neonazi’s en joden die resulteerde in het gooien van stoelen en een gebroken neus voor Rivera, was “Springer” – zo niet Springer zelf – meer geïnteresseerd in seks, hoe bizar hoe beter , dan in de politiek. De meest controversiële aflevering van de ‘Springer’-show betrof een man die ‘getrouwd’ was met een paard.

Ja, seksueel gezien werd alles behalve de ‘typische monogame norm’ met verontwaardiging gepresenteerd – ondanks Springers eigen liberale neigingen reageerde hij op de show met een streng ongenoegen – hoewel VanDerWerff beweert dat de show ‘redelijk vooruitstrevend was als het ging om homo’s en lesbiennes.” Wat transgenders betreft, zegt hij dat terwijl de show hen beoordeelde zoals iedereen deed, het “kijkers uitdaagde om het idee een beetje aantrekkelijk te vinden. Dat idee was verrassend revolutionair.”

De ‘Springer’-gasten waren niet alleen seksueel grensoverschrijdend in de hoofden van het publiek – de overgrote meerderheid kwam uit de onderkant van het sociale spectrum, velen met dikke regionale accenten – en benadrukten de overtuiging van het publiek in de studio en thuis dat ze dat waren boven deze mensen, die spot en hard oordeel verdienden.

Men kan niet nadenken over Jerry Springer en zijn show zonder de gevechten aan te pakken die in vrijwel elke aflevering uitbraken. Er is vaak over gedebatteerd of die enkele of al die vechtpartijen in scène waren gezet. Als zou kunnen worden bewezen dat de gevechten waren gechoreografeerd of zelfs maar van tevoren waren gepland, zou dat de show natuurlijk beroven van zijn aanspraak op authenticiteit. We zullen het misschien nooit weten, maar misschien garandeerde het samenbrengen van mensen met inherente conflicten in een sfeer van verhoogde emotie – met het publiek in de studio dat tegen hen schreeuwde en zong – vrijwel de uitbarsting van fysieke woordenwisselingen; meer cynisch, degenen die naar de show kwamen, waren duidelijk bekend met “Springer”, en ze wisten waarschijnlijk, bewust of onbewust, dat buitensporige emoties en alles wat daaruit zou kunnen voortvloeien impliciet van hen werden verwacht.

Springer zelf leek vaak hooghartig in de show – misschien niet zozeer omdat hij deze of gene gast onder zich voelde, maar omdat hij de hele show onder zich voelde. Dit was tenslotte een man van opleiding, een oud-politicus en nieuwsanker. Hij werd natuurlijk rijk door “The Jerry Springer Show” te hosten, en waarschijnlijk rechtvaardigde hij het hosten van de show door tegen zichzelf te zeggen dat als hij het niet zou hosten, iemand anders het wel zou doen.

Het is duidelijk dat hij naar meer verlangde – het geld, evenals het soort roem dat hij verdiende met het hosten van “The Jerry Springer Show”, bevredigde hem niet: in 2000 en 2004 overwoog hij kandidaat te zijn voor de Amerikaanse senaat, maar koos daar niet voor. een zet, realistisch realiserend dat de negatieve publiciteit in verband met “The Jerry Springer Show” de overwinning onmogelijk maakte.

VanDerWerff benadrukte in zijn stuk op de AV Club-site dat Springer “een journalist in hart en nieren was. Hij was nieuwsgierig. Hij wilde echt weten of die man van zijn paard hield, en hij wist dat wij dat ook deden.”

Gerald Norman “Jerry” Springer werd geboren in Highgate, Londen, Engeland, als zoon van joodse vluchtelingen uit Duitsland (het gebied maakt nu deel uit van Polen). Zijn beide grootmoeders stierven in nazi-concentratiekampen.

In januari 1949, toen Springer amper 5 jaar oud was, emigreerde het gezin naar de VS en vestigde zich in Kew Gardens, Queens, New York. Hij en zijn zus, Evelyn, groeiden op in een klein appartement. Springer behaalde een BA in politieke wetenschappen aan de Tulane University in 1965 – en werd “een volwaardig lid van de burgerrechten- en anti-oorlogsgeneratie”, volgens een profiel uit 1989 in het tijdschrift People – en een JD-graad aan de Northwestern University in 1968.

Springer werd een politiek campagneadviseur van Robert F. Kennedy, volgens een profiel uit 1998 van Springer in Slate, geschreven door David Plotz. Na de moord op Kennedy trad hij toe tot het Cincinnati advocatenkantoor Frost & Jacobs (nu Frost Brown Todd).

Springer leidde de inspanningen om de stemgerechtigde leeftijd in Ohio te verlagen en getuigde voor de Senate Judiciary Committee ter ondersteuning van de ratificatie van het 26e amendement. Hij maakte indruk op lokale democraten, en op 25-jarige leeftijd stelde hij zich in 1970 kandidaat voor het congres als democraat, met 45% van de stemmen in een traditioneel republikeins district. Drie dagen nadat hij zijn kandidatuur had aangekondigd, werd Springer, destijds een reservist van het leger, opgeroepen voor actieve dienst en ingezet in Fort Knox; hij zette zijn campagne voort na ontslag.

Springer werd in 1971 gekozen in de gemeenteraad van Cincinnati, maar nam drie jaar later ontslag nadat hij op een persconferentie had toegegeven een prostituee in dienst te hebben genomen. Springer slaagde erin zijn zetel terug te winnen in 1975. In 1977, toen hij zich opnieuw kandidaat stelde, kreeg Springer meer stemmen dan enige andere kandidaat voor de raad, wat volgens de lokale wetgeving betekende dat hij tot burgemeester werd gekozen. Terwijl hij burgemeester was, bracht hij verandering in de lokale gevangenissen. Toen neonazi’s zich aanmeldden voor de mars, was Springer in conflict omdat hij familieleden in de kampen had verloren. Maar hij was een fervent voorstander van het Eerste Amendement en stond hen toe te marcheren.

In 1982 zocht Springer de Democratische nominatie voor gouverneur van Ohio, maar eindigde verre als derde.

Springer overwoog in 2000 en 2004 kandidaat te zijn voor de Amerikaanse Senaat, maar zag ertegen af.

Springer begon zijn carrière in de omroep terwijl hij nog een student was aan Tulane, op het door de universiteit beheerde, progressieve college-radiostation WTUL-FM New Orleans. Terwijl hij burgemeester van Cincinnati was, bood hij commentaren die verschenen op albumgeoriënteerd rockradiostation WEBN-FM onder de vlag “The Springer Memorandum.” Deze commentaren bleken populair, wat leidde tot een fulltime baan in de omroep: Springer werd aangenomen als politiek verslaggever en commentator bij NBC’s WLWT, destijds het station met de laagst gewaardeerde nieuwsshow op de markt van Cincinnati. Later, nadat hij zowel hoofdredacteur als hoofdredacteur was geworden, zocht hij een slogan in de traditie van grote televisieverslaggevers. Met de hulp van enkele collega-stationmedewerkers bedacht hij zijn kenmerkende regel: “Zorg goed voor jezelf en voor elkaar.” Binnen twee jaar was hij Cincinnati’s nummer 1 nieuwsanker, samen met partner Norma Rashid. Volgens het Slate-artikel van Plotz uit 1998 was hij vijf jaar lang het meest populaire presentator in de stad en sleepte hij 10 lokale Emmy Awards in de wacht voor zijn nachtelijke commentaren, die uiteindelijk zijn ‘Final Thought’ op ‘Springer’ zouden worden.

Springer bleef commentator bij WLWT tot januari 1993, 16 maanden na het debuut van “The Jerry Springer Show”.

In 1997 – nadat “Springer” meer dan tijd genoeg had gehad om te worden waar we vandaag aan denken – huurde NBC-station WMAQ-TV Chicago Springer in om als nieuwscommentator te dienen, in reactie op de oude populaire nieuwsankers Ron Magers en Carol Marijn nam ontslag. Als reactie op de ontevredenheid van het publiek over deze ontslagen, trok Springer zich al na twee optredens terug als commentator.

Springer verscheen als zichzelf in een aantal films en tv-shows en speelde de president van de Verenigde Staten in de Dolph Lundgren-film ‘The Defender’ uit 2004.

Hij portretteerde zichzelf in wezen in de film ‘Ringmaster’ uit 1998, die een kijkje achter de schermen gaf bij potentiële gasten die zich aanmelden voor een ‘Springer’-achtige show; Het personage van Springer heette Jerry Farrelly.

Hij presenteerde twee seizoenen NBC’s “America’s Got Talent”, ter vervanging van Regis Philbin, en de GSN-netwerkspelshow “Baggage” van 2010-13.

Springer verscheen twee keer op Broadway, de eerste keer als vervanger van de verteller in “The Rocky Horror Show” voor een paar dagen eind 2001, de tweede keer als vervanger als Billy Flynn in de muzikale revival “Chicago” voor ongeveer twee weken in 2009.

“Jerry Springer: The Opera”, een musical geschreven door Richard Thomas en Stewart Lee en gebaseerd op de tv-show, had veel schandalige scènes, godslastering, een scène waarin het Springer-personage een talkshow in de hel presenteert waar, in de woorden van The New York Times probeert hij een ruzie te beslechten tussen Satan, een in luier geklede Jezus (die bekent gedeeltelijk homo te zijn), een Mary die een ongehuwde tienermoeder is, Adam, Eva en God de Vader, gekleed in een witte Elvis pak, die een van de kenmerkende aria’s van de show ten gehore brengt: ‘Het is niet gemakkelijk om mij te zijn. Het is zo niet gemakkelijk om mij te zijn.’” De musical was een enorme hit in Londen, die liep van april 2003 tot februari 2005, voordat hij in 2006 op tournee ging door het VK. klachten dat sommige BBC-leidinggevenden om politiebescherming vroegen, ‘zei de Times.

De controverse in Groot-Brittannië, samen met het financiële conflict tussen de producenten, verklaren waarschijnlijk waarom de musical nog geen Broadway-montage heeft gezien, hoewel hij na producties in Chicago, Memphis, Minneapolis en Las Vegas in januari 2008 in Carnegie Hall werd opgevoerd in een concertversie met Harvey Keitel in de titelrol, het enige niet-zingende deel in de show.

Springer hield de aanvangstoespraak op zijn alma mater, de Northwestern University School of Law, in mei 2008. Veel studenten hadden kritiek op de keuze van de spreker, maar hij kreeg een staande ovatie van ongeveer de helft van het publiek, en recensies van de toespraak waren over het algemeen positief. volgens een artikel op de website one-400.com van het marketingbureau van een advocatenkantoor. In zijn toespraak verklaarde hij: “Ik ben niet superieur aan de mensen in mijn show, en jij bent niet superieur aan de mensen die je vertegenwoordigt. Dat is geen belediging. Het is slechts een begrip dat is afgeleid van een leven doorgebracht in de frontlinie van menselijke interactie.

Springer schreef een autobiografie, “Ringmaster”, die in 1998 werd gepubliceerd.

Hij wordt overleefd door zijn vrouw, Micki Velton, met wie hij sinds 1973 getrouwd was, en een dochter, Katie.

Beste van de variëteit

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Variety. Voor het laatste nieuws, volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.