June 6, 2023

Jack Teixeira, de Air National Guardsman die betrokken was bij een enorm lek van geheime documenten, was gefixeerd op wapens, massale schietpartijen, schimmige complottheorieën – en bewijzen dat hij gelijk had en op de hoogte was.

Hoewel hij genoot van de respectabiliteit en de toegang tot inlichtingen die hij had verkregen door zijn militaire dienst en topgeheime goedkeuring, kookte hij van minachting voor de regering en beschuldigde hij de Verenigde Staten van een groot aantal geheime, snode activiteiten: het maken van biologische en chemische wapens in Oekraïense laboratoria. , het creëren van de Islamitische Staat, zelfs het orkestreren van massale schietpartijen.

“De FBI en andere 3-letterbureaus nemen contact op met deze losgeslagen geesteszieke kinderen en overtuigen hen om massale schietpartijen te doen”, schreef Airman Teixeira, 21, in een online chatgroep, waarin hij een ontkrachte samenzweringstheorie deelde nadat een schutter drie mensen had gedood in een winkelcentrum in Indiana afgelopen zomer.

In berichten op Discord, een social media-platform dat populair is onder gamers, beweerde Airman Teixeira dat de 20-jarige schutter achter de razernij in Greenwood Park Mall een van de vele massaschutters was die door de Amerikaanse regering waren verzorgd als onderdeel van een geheim complot. om mensen te laten stemmen voor “wapenbeheersing”.

De berichten maken deel uit van een enorme schat aan eerder niet-gerapporteerde chatlogboeken die zijn verkregen door The New York Times. De Discord-server, exclusief beoordeeld door The Times, is een van de ten minste twee waarin Airman Teixeira Amerikaanse inlichtingen deelde over Oekraïense paraatheid, commando’s op het slagveld vanuit het Kremlin en geheime wapenleveranties door Amerikaanse bondgenoten, samen met berichten over interne wrijving aan alle kanten. De vlieger, die werd beschuldigd van twee aanklachten in verband met het ongeoorloofd omgaan met geclassificeerd materiaal, kan 25 jaar gevangenisstraf krijgen voor zijn betrokkenheid bij het lek.

De nieuwe berichten van Airman Teixeira, meer dan 9.500 in totaal, laten veel vragen onbeantwoord over zijn motivaties, maar ze vullen substantiële hiaten op die zijn achtergelaten door rechtszaken en bieden belangrijke aanwijzingen over zijn mentaliteit. Hij lijkt zichzelf in zekere zin te hebben gezien als de auteur van een insider-nieuwsbrief die is opgericht om zijn online vrienden te informeren – niet als een klokkenluider die een grootse onthulling van overheidsgeheimen beraamt.

“Vanaf nu heeft Oekraïne de Amerikaanse biolabs besteld, het moet nog steeds vernietig alle gevaarlijke ziekteverwekkers die ze bevatten’, schreef hij in maart vorig jaar. “We kregen een communicatie-onderschepping van hooggeplaatste commandanten waarin stond dat Rusland zou proberen ze in te nemen.”

De berichten barsten van bravoure en tegenstrijdigheden, niet zo verbijsterend als zijn gelijktijdige bewondering en wantrouwen jegens de regering, vooral voor de ‘drieletteragentschappen’, zoals de CIA en de FBI, die volgens hem betrokken waren bij talloze complotten.

“Isis was een organisatie opgericht door Turkije, Israël en de VS”, schreef hij in juli. “Ze moesten het Midden-Oosten op de een of andere manier destabiliseren en ze hadden allemaal vijanden… hoe doe je dat? maak een terreurorganisatie en financier de shit eruit.

Toch leek Airman Teixeira er trots op te zijn te werken in een beveiligde faciliteit op een militaire basis op Cape Cod, in Massachusetts, die hij ‘de doos’ noemde, en hij hield ervan jargon te gebruiken dat zijn uiterst geheime toestemming aangaf. Zo vaak waren zijn lekken van inlichtingen verzameld door overheidsinstanties dat zijn Discord-vrienden hem “intel man” en “3 letter man” noemden, en hij leek te genieten van hun goedkeuring.

En hoewel hij met zijn Discord-groep de rol op zich nam van een neutrale oorlogsanalist – waarbij hij nauwgezet het aantal slachtoffers en tankverliezen naspeurde – herhaalde hij regelmatig pro-Russische rapporten die hij vond op de populaire berichten-app Telegram, en minimaliseerde consequent de tegenslagen van Moskou.

Airman Teixeira begon met het posten van berichten op de server aan de vooravond van de Russische invasie van Oekraïne, en groepsleden waren intens nieuwsgierig naar de inlichtingen die hij verstrekte.

De server heeft ongeveer 600 leden uit minstens 25 landen, volgens hun online profielen, en bleef vorige week nog actief.

Veel van Airman Teixeira’s berichten werden kort voor zijn arrestatie in april van de server verwijderd, inclusief foto’s van uiterst geheime inlichtingendocumenten. Maar zijn duizenden berichten die dateren uit 2021 die overbleven, geven in zijn eigen woorden een gedetailleerd beeld van de vlieger.

Het is moeilijk om de ideologie van Airman Teixeira uit zijn berichten te halen. Velen zijn in overeenstemming met iemand die rechts van het midden staat, maar hij beschuldigt Republikeinen van het financieren van “terroristische organisaties” en het starten van “20 jaar durende oorlogen”.

“Beide partijen”, schreef hij in juli, “drinken hetzelfde bloed”, eraan toevoegend dat “beiden drone-aanvallen op ziekenhuizen hebben aangekondigd lol.” (De vlieger wees bij zijn bewering niet op specifieke incidenten.)

Zijn politiek lijkt te worden gedomineerd door zijn felle verzet tegen vuurwapenbeperkingen – hij bekritiseerde de voormalige presidenten Bill Clinton, Ronald Reagan, George HW Bush, George W. Bush en Donald J. Trump voor het aannemen van verschillende wapenbeheersingsmaatregelen.

Federale aanklagers noemden in een memo van 18 pagina’s waarin werd opgeroepen tot de onbepaalde detentie van Airman Teixeira zijn arsenaal en “verontrustende” geschiedenis van gewelddadige opmerkingen en racistische bedreigingen die teruggaat tot de middelbare school. In een daarvan, zeggen aanklagers, sprak Airman Teixeira de wens uit om “een heleboel mensen” te doden en de “zwakzinnigen” te ruimen. In een andere beschreef hij een “moordbusje” dat zou kunnen worden gebruikt om rond te rijden en mensen te vermoorden.

Een vertegenwoordiger van de familie van Airman Teixeira weigerde commentaar te geven, en zijn door de rechtbank aangestelde advocaat reageerde niet op een verzoek om commentaar.

De berichten kunnen de hyperbolische uitingen zijn van een jonge man die ondergedompeld is in first-person shooter en videogames met een oorlogsthema, en het materiaal dat door The Times is beoordeeld, geeft niet expliciet aan dat hij gewelddaden aan het plannen was.

Maar in chatlogboeken die door The Times zijn geanalyseerd, plaatste de vlieger meerdere video’s van zichzelf terwijl hij verschillende geweren afvuurde. Tijdens een oefensessie in februari schoot hij een door de Sovjet-Unie ontworpen halfautomatisch geweer vanuit de laadbak van een vrachtwagen. Volgens het dossier van de aanklagers had hij dagen eerder advies ingewonnen over het afvuren van een geweer in AR-stijl “uit een suv” in “een drukke stedelijke of voorstedelijke omgeving”.

Berichten die door The Times zijn beoordeeld, geven aan dat Airman Teixeira beweerde in twee jaar tijd ten minste 16 vuurwapens te hebben. De vliegenier plaatste alleen al in februari en maart ongeveer zes nieuwe wapens, wat suggereert dat hij kort voor zijn arrestatie wapens aan het aanschaffen was.

Een Discord-gebruiker die regelmatig met Airman Teixeira communiceerde, vertelde The Times in sms-berichten dat de piloot beweerde wapens en militaire uitrusting te hebben opgeslagen. De gebruiker, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, zei dat de vlieger verschillende ambities had besproken, waaronder samenzwering om demonstranten te confronteren tijdens de presidentiële campagne van 2024, varkensjacht op het platteland van New England en het aanpassen van voertuigen die kunnen worden uitgerust met wapens.

De gebruiker wist niet zeker of Airman Teixeira van plan was een van de plannen uit te voeren.

Zijn berichten tonen een duidelijke fascinatie voor massale schietpartijen, en soms nam hij hetzelfde gevoel van onthechting aan dat hij tentoonspreidde in berichten over de oorlog in Oekraïne, waarbij hij zich meer concentreerde op uitrusting dan op de menselijke tol van het gebruik ervan.

“Ik vind het cool om massale schietpartijen te analyseren. En leuk’, schreef hij op 5 september 2022 tijdens een uitwisseling over overeenkomsten tussen schutters in Uvalde, Texas en Buffalo.

Toen in oktober een andere gebruiker een video plaatste van een politieagent die dodelijk werd neergeschoten tijdens een verkeerscontrole, antwoordde Airman Teixeira: “een van mijn favoriete opnamevideo’s.” Hij was niet geïnteresseerd in de omstandigheden van de schietpartij en zei dat hij probeerde de vuurwapens te onderzoeken die bij de ontmoeting waren gebruikt.

In een reeks berichten afgelopen zomer zei Airman Teixeira dat de kosten en verfijning van vuurwapenkits die door schutters werden gebruikt bij massale schietpartijen suggereerden dat ze door de overheid waren geleverd. Hij beweerde ook dat hij tips had gekregen van collega’s van de inlichtingendienst die voorkennis hadden van massale schietpartijen. Zo schreef hij op een zondag in juni: ‘Deze woensdag is er weer een opname. mogelijk kleinere op maandag.”

Verschillende leden van de chatgroep herhaalden ook deze complottheorie en stelden de voorspellingen van Airman Teixeira op prijs, die niet uitkwamen.

Uit zijn lange reeks berichten leek Airman Teixeira het leuk te vinden om zijn vrienden op Discord te laten zien dat hij op de hoogte was van materiaal dat niet beschikbaar was voor het grote publiek.

Op 24 februari 2022, de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel, scholden leden van de groep de vliegenier uit en zeiden dat hij oud open-sourcemateriaal had gedeeld dat iedereen van Twitter zou kunnen halen. De volgende nacht gaf hij voor het eerst een glimp van insider-toegang.

“Ik zag een rapport van het Pentagon waarin stond dat ⅓rd van de strijdmacht wordt gebruikt om binnen te vallen”, schreef hij.

Het maakte geen indruk. Op 26 februari was hij openlijker. “Ik heb iets meer dan open source-informatie”, merkte hij op in een bericht over Russische thermobarische raketwerpers. “Voordelen om in een inlichtingeneenheid van de USAF te zitten.” Op 27 februari toonden zijn vrienden meer respect voor hem – en hij beloonde hen door een rapport te plaatsen over de Russische marinelanding bij Mariupol, waarin hij zei dat hij de informatie had ontvangen van een collega op het werk die hij zijn ‘intel homie’ noemde.

Terwijl de lekken hem cachet opleverden in de groepschat, werd hij brutaler en plaatste hij transcripties van delen van inlichtingendocumenten, terwijl hij het heerlijk vond om voorspellingen te doen op basis van voorkennis over het conflict.

Airman Teixeira gebruikte zijn telefoon vaak om zijn inlichtingenupdates vanaf de basis te schrijven. In een bericht van 550 woorden in maart vorig jaar beschreef Airman Teixeira onder andere oorlogsslachtoffers, een Oekraïense aanval op een Russisch munitiedepot en het besluit van Turkije om geen S-400 luchtverdedigingssystemen naar Oekraïne te sturen.

“Oef, dat was veel om te typen” op een telefoon, schreef hij.

Zijn berichten geven aan dat hij wist dat zijn lekken tot ernstige straffen konden leiden. Toen een lid in maart vorig jaar vroeg: “Kunt u enig document posten over de verliezen of zijn ze sekrit”, antwoordde de vliegenier: “Als ik de rest van mijn leven naar de gevangenis wil, ja.”

Een Discord-gebruiker, die vroeg om geïdentificeerd te worden met zijn gebruikersnaam, de Mighty Dink, zei op Facebook Messenger dat hij de vlieger had gewaarschuwd voor de gevolgen van het delen van gevoelige informatie: “enkelen van ons zeiden: wees voorzichtig”, schreef hij, “maar je kunt degenen die niet geholpen willen worden niet helpen.”

Een andere persoon, die de gebruikersnaam Zhyopnik gebruikt en een student is in Minnesota die Russische en Oost-Europese studies afstudeert, zei dat hij zich zorgen maakte waar de gelekte documenten terecht zouden komen, “vooral als je post op servers met internationale gemeenschappen .”

Uiteindelijk leek Airman Teixeira er echter van uit te gaan dat de leden van een online chatgroep iets zouden doen wat hij niet wilde doen: geheim houden.

In maart, toen de documenten die hij lekte buiten zijn Discord-chatgroepen begonnen te circuleren, kondigde Airman Teixeira aan dat hij zijn inlichtingenupdates over Oekraïne niet langer zou posten, daarbij niet verwijzend naar de gevaren maar naar de lasten van zijn tweede baan.

“Eigenlijk wil ik de oorlog niet meer verslaan, ik heb er veel van opgebrand”, schreef hij op 19 maart, minder dan een maand voor zijn arrestatie.

Hij voegde een voorbehoud toe.

Hij behandelde nog steeds informatieverzoeken via directe berichten.

John Ismay, Haley Willis En Jay Senter rapportage bijgedragen.