June 3, 2023

Als CEO van OpenAI is Sam Altman een van de meest prominente evangelisten geworden voor de volgende generatie kunstmatige intelligentie-aanbiedingen. ChatGPT, het meest opmerkelijke product van zijn bedrijf, spreekt tot de verbeelding van het publiek zoals geen enkel technisch product in jaren heeft gedaan, en wekt hoop en angst op over zijn transformerende krachten.

Terwijl de heer Altman zich voorbereidt om vandaag te getuigen voor een subcommissie van de Senaat, zijn eerste optreden voor het Congres, verwacht hij tal van vragen over hoe zijn bedrijf en zijn rivalen zich haasten om een ​​nieuwe generatie technologieën te creëren – en hoe ze moeten worden gereguleerd.

Washington racet om AI te achterhalen:

 • Wetgevers in beide partijen hebben benadrukt hoe belangrijk het is om de snelgroeiende technologie in toom te houden, die nu realistisch klinkende tekst en afbeeldingen en computercode kan genereren. Senator Charles Schumer, democraat van New York en meerderheidsleider, zei dat hij werkte aan wetgeving die de risico’s van kunstmatige intelligentie zou aanpakken en tegelijkertijd innovatie zou laten bloeien.

 • Deze maand had vice-president Kamala Harris een ontmoeting met top-AI-managers, waaronder de heer Altman, toen de regering-Biden zei dat het wetgevende inspanningen steunde om nieuwe regels en overheidsinvesteringen te creëren.

 • Handhavingsinstanties blijven ook waakzaam: Lina Khan, de voorzitter van de FTC, waarschuwde onlangs voor mogelijke concurrentiebeperkende praktijken van technologiegiganten die AI nastreven, evenals voor mogelijke fraude die mogelijk wordt gemaakt door nieuwe producten.

De heer Altman is openhartig geweest over de potentiële gevaren van AI “Het zou gek zijn om niet een beetje bang te zijn, en ik leef mee met mensen die erg bang zijn”, zei hij in maart. “De huidige zorgen die ik heb, zijn dat er desinformatieproblemen of economische schokken zullen zijn, of iets anders op een niveau dat veel verder gaat dan waar we op voorbereid zijn.” Van hem wordt verwacht dat hij in zijn getuigenis zegt dat “de regulering van AI essentieel is.”

Het is een erkenning dat zowel AI met grote sprongen groeit – onderzoekers van Microsoft publiceerden onlangs een paper waarin ze beweerden dat zijn technologie tekenen van menselijk redeneren vertoonde – als dat het sommige pioniers in het veld zorgen baarde.

Het is ook een politiek verstandige benadering, die mogelijk nerveuze wetgevers kan overtuigen – die zich onder meer zorgen maken over het verlies van banen en achterop raken in China – en helpt toekomstige wetgeving te voorkomen dat ze hardhandig optreden tegen de snelgroeiende industrie.

De inzet is hoog. Wetgevers hebben erkend dat ze een delicaat evenwicht moeten vinden tussen het aan banden leggen van technologiebedrijven en hen tegelijkertijd laten innoveren.

Gary Marcus, een emeritus hoogleraar psychologie en neurale wetenschappen aan de NYU die vandaag ook getuigt, zei het zo tegen DealBook: “Mijn grootste zorg is dat we dit moment zullen missen en de vorm van het AI-landschap zullen laten vormen door een stelletje van kortetermijnbelangen waar we later spijt van krijgen.”

Home Depot meldt tegenvallende verkopen. Aandelen in de retailgigant daalden vandaag in premarket-handel nadat het de verwachtingen van analisten ernstig had gemist en zijn omzetprognoses voor het hele jaar had verlaagd. De oorzaak? Consumenten wachten met grote projecten en kopen minder dure artikelen zoals tuinmeubilair.

De voormalige CEO van Silicon Valley Bank spreekt. Van Greg Becker wordt verwacht dat hij vandaag tijdens een hoorzitting van de Senaat zal getuigen over zijn spijt over de ineenstorting van de geldschieter – en de schuld zal geven aan regelgevende instanties van de Fed en aan “geruchten en misvattingen” die online zijn verspreid en die volgens hem hebben geleid tot een rampzalige bankrun. Wetgevers zullen hem hoogstwaarschijnlijk onder druk zetten vanwege zijn nauwe banden met de San Francisco Fed.

De EU keurt het bod van 69 miljard dollar van Microsoft op Activision Blizzard goed. Mededingingsfunctionarissen in Brussel zeiden dat toezeggingen om toptitels van Activision beschikbaar te maken op rivaliserende videogameplatforms de concurrentie in stand zouden houden. Het besluit breekt met pogingen van Amerikaanse en Britse toezichthouders die de deal proberen te blokkeren.

Het conglomeraat van Warren Buffett zet fors in op Capital One. Berkshire Hathaway maakte gisteren bekend dat het afgelopen kwartaal een belang van $ 954 miljoen in de uitgever van de creditcard had verworven. Maar het investeringsvehikel van de heer Buffett was een nettoverkoper van aandelen, waarbij het zijn belang in Chevron verminderde en al zijn aandelen in Taiwan Semiconductor Manufacturing Company verkocht.

Wells Fargo schikt een class action-rechtszaak voor $ 1 miljard. De betaling is de laatste die voortkomt uit een enorme jarenlange fraude waarbij vertegenwoordigers schijnrekeningen van klanten openden om hun verkoopdoelstellingen te ondersteunen. In deze zaak hadden eisers aangevoerd dat Wells Fargo zijn vooruitgang bij het oplossen van onwettige praktijken had overdreven.

De steeds groter wordende juridische affaire met Jeffrey Epstein heeft weer een andere prominente zakelijke titan in de val gelokt: Elon Musk.

De Amerikaanse Maagdeneilanden hebben gisteren in gerechtelijke documenten onthuld dat ze hadden geprobeerd de chef van Tesla en Twitter te dagvaarden vanwege zijn banden met JPMorgan Chase, de bank die ervan wordt beschuldigd de heer Epstein’s sekshandel in jonge vrouwen te helpen faciliteren.

Aanklagers van de Amerikaanse Maagdeneilanden zeiden dat Epstein Musk mogelijk naar JPMorgan heeft verwezen. Musk is niet de enige: de aanklagers hebben ook geprobeerd de mede-oprichter van Google Sergey Brin, de Hollywood-mogul Michael Ovitz en de vastgoedmiljardair Mort Zuckerman te ondervragen.

Maar de heer Musk verwierp de bewering van de Maagdeneilanden als “idioot op zoveel niveaus”, twitterend dat hij die “idioot”, meneer Epstein, nooit heeft opgezocht voor financieel advies. De miljardair had ook harde woorden voor JPMorgan en beweerde dat de bank “Tesla tien jaar geleden in de steek liet, ondanks het feit dat Tesla’s wereldwijde commerciële bankactiviteiten had, die we vervolgens hebben teruggetrokken.” Hij voegde er voor de goede orde aan toe: “Ik heb het ze nooit vergeven.”

Mr. Musk kreeg gisteren een aparte juridische tegenslag. Het Amerikaanse Hof van Beroep voor het Tweede Circuit verwierp zijn poging om een ​​einde te maken aan een SEC-toestemmingsbesluit dat een Tesla-advocaat verplichtte om zijn tweets met betrekking tot het bedrijf te beoordelen. Die vangrail werd in 2018 geplaatst nadat de heer Musk tweette dat hij geld had veiliggesteld om de autofabrikant van de beurs te halen, een stap die SEC-actie en rechtszaken voor aandeelhouders uitnodigde.

Noch de eis van het bureau, noch de uitspraak van gisteren hebben Musk ervan weerhouden opruiende tweets over andere zaken te plaatsen, inclusief zijn opmerkingen van gisteren waarin hij George Soros vergeleek. naar Magnetode oude schurk uit het stripboek (die tegenwoordig eigenlijk minder een schurk is, maar we dwalen af).

 • De heer Musk zal het vandaag waarschijnlijk gemakkelijker hebben op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Tesla: slechts één aandeelhoudersvoorstel, over opvolgingsplanning, is ter stemming. Maar beleggers hebben geprotesteerd tegen de beslissing om het evenement met drie maanden op te rekken, omdat ze zeiden dat het hen minder tijd gaf om eventuele dissidente aandeelhoudersvoorstellen in te dienen.

 • De heer Musk voegde zich gisteren bij andere bedrijfsleiders in Frankrijk voor een zakelijke investeringstop. De president van het land, Emmanuel Macron, later getweet dat de twee de markt voor elektrische voertuigen, de energiesector en digitale regelgeving hadden besproken.


Brian Armstrong was medeoprichter van Coinbase als een manier om traditionele financiële systemen te verstoren door het gemakkelijker te maken om cryptocurrencies te verhandelen. Maar hij is ook druk bezig geweest met het helpen creëren van NewLimit, een start-up die zich richt op het doorbreken van de traditionele grenzen van de menselijke levensduur.

Dat bedrijf zet nu een grote stap in de richting van het bereiken van zijn doelen: het heeft $ 40 miljoen aan Serie A-financiering opgehaald, meldt DealBook als eerste, om zijn onderzoek te helpen financieren.

NewLimit kijkt naar het herprogrammeren van cellen om weer jong te zijn. Door veroudering in wezen om te keren door een combinatie van genetische manipulatie en machinaal leren, hopen wetenschappers dat de onderliggende oorzaken van veel ernstige ziekten kunnen worden geëlimineerd. “Als het werkt, zal het de boog van de mensheid veranderen”, vertelde dhr. Armstrong aan DealBook.

De heer Armstrong, die samen met durfkapitalist Blake Byers NewLimit in 2021 oprichtte met $100 miljoen aan eigen geld, is de nieuwste techmagnaat die gefascineerd is door een lang leven. Peter Thiel, Sam Altman van OpenAI en Larry Ellison van Oracle behoren tot degenen die miljoenen hebben gestoken in bedrijven die het onderzoeken.

De aanpak van NewLimit heeft prominente donateurs gewonnen. Investeerders in de nieuwe financieringsronde zijn onder meer de durfkapitaalfirma’s Dimension, Kleiner Perkins en Thiel’s Founders Fund, evenals Eric Schmidt, de voormalige CEO van Google, en Fred Ehrsam, de andere oprichter van Coinbase.

De vraag is of de wetenschap zal slagen. Epigenetisch programmeren staat nog in de kinderschoenen en het is onduidelijk hoe lang het zal duren om toepassingen te ontwikkelen die veroudering daadwerkelijk omkeren. Maar de heer Armstrong beweerde dat de belofte de moeite waard was om miljoenen op te wedden: ‘Er is rook’, zei hij.


Een belangrijke maatstaf voor de financiële gezondheid van de Amerikaanse consument, de detailhandelsverkopen, staat gepland voor vandaag. Voorspellers verwachten dat de laatste statistieken laten zien dat consumenten, de motor van de Amerikaanse economie, ondanks stijgende prijzen blijven uitgeven.

Maar informatie die gisteren is vrijgegeven, laat zien dat terwijl consumenten hun portemonnee openhouden, dat hoge kosten met zich meebrengt.

De totale schuld van Amerikaanse huishoudens bereikte afgelopen kwartaal een record van $ 17,05 biljoen, Dat blijkt uit gegevens die gisteren door de New York Fed zijn gepubliceerd. Oplopende hypotheekbetalingen en verplichtingen voor studie- en autoleningen zijn de grote boosdoeners. Eén zilveren voering: de schulden op creditcards bleven redelijk stabiel, schreven economen van Nomura gisteren in een beleggersrapport.

De schuldenlast van consumenten begon te stijgen tijdens de pandemie van het coronavirus, na de afgelopen tien jaar gestaag te zijn gestegen. Volgens de Fed is de totale schuld van huishoudens sinds het eerste kwartaal van 2020 met bijna 2,8 biljoen dollar gestegen, een winst van bijna 20 procent.

Met rentetarieven die bijna 16 jaar hoog zijn, zou dit meer druk kunnen uitoefenen op consumenten met schulden om minder uit te geven, waardoor de kans op een recessie groter wordt.

Aanbiedingen

 • De FTC is naar verluidt van plan een rechtszaak aan te spannen om het overnamebod van $ 27,8 miljard van Amgen op Horizon Therapeutics te blokkeren. (Bloomberg)

 • Beleggers maken zich steeds meer zorgen dat een golf van terugkopen door bedrijven de aandeelhouders niet ten goede komt. (FT)

 • De tennisster Serena Williams en de veteraan M.&A. bankier Mark Shafir treedt toe tot Consello, het financiële adviesbureau dat is opgericht door Declan Kelly. (WSJ)

Beleid

 • Silicon Valley Bank schrapte stilletjes een maatstaf van hoe stijgende rentetarieven haar bedrijf zouden schaden uit haar meest recente jaarverslag, dat enkele weken voordat het instortte, werd gepubliceerd. (Bloomberg-belasting)

 • Gouverneur Ron DeSantis uit Florida is naar verluidt van plan om volgende week zijn belangrijkste donateurs te verzamelen, net voordat hij officieel een aanvraag indient voor het presidentschap. (Politiek)

Het beste van de rest

 • 3M zei dat het zijn president, Michael Vale, had ontslagen, daarbij verwijzend naar “ongepast persoonlijk gedrag en schending van het bedrijfsbeleid”. (WSJ)

 • Het rechtse televisienetwerk Newsmax versloeg vrijdag voor het eerst CNN in primetime-kijkcijfers. (Mediaiet)

 • “Flexibel werk is feministisch” (Fortune)

 • Een start-up gokt erop dat Amerikanen gratis 55-inch tv’s willen – die worden ondersteund door advertenties. (Hollywood-verslaggever)

We willen graag uw feedback! E-mail uw gedachten en suggesties naar dealbook@nytimes.com.